Vliv ochranného postřiku na obrannou reakci révy vinné - Dadáková, Kateřina, 1984- (2009)
Postřik přípravkem obsahujícím bauxit se v dnešní době používá jako alternativní ekologická metoda ochrany révy vinné, protože podle dosavadních pokusů významně snižuje napadení révy plísní révovou. Není ovšem dobře znám mechanismus, jakým tento postřik vyvolává rezistenci révy vinné vůči tomuto patogenu. Cílem práce bylo určit vliv aplikace přípravku na obrannou reakci rostlin révy vinné. Réva vinná během obranné reakce obvykle syntetizuje nízkomolekulární antimikrobiální látku resveratrol, která patří mezi fytoalexiny. V rámci diplomové práce byla optimalizována metoda pro extrakci a stanovení obsahu resveratrolu v listech révy. Dále byl testován vliv přípravku na indukci produkce resveratrolu, kdy se nepodařilo prokázat souvislost mezi ošetřením rostlin a zvýšeným obsahem resveratrolu v listech. Během obranné reakce dochází také ke zvýšení exprese tzv. obranných genů. Obranné geny kódují proteiny, které se podílejí na aktivní obraně vůči patogenům.