Teorie preferencí s akcentem na analýzu komodity zdraví - Hubáčková, Eliška (2009)
V Diplomové práci se budeme zabývat teorií preferencí a optimálním chováním spotřebitele, v nichž se zaměříme zejména na komoditu zdraví. Nejdříve vysvětlíme základní myšlenky nové teorie preferencí, ve které Becker rozšiřuje tradiční přístup k analýze chování spotřebitele o další vlivy (jako např. návyk nebo vliv okolí) pomocí nových druhů kapitálu (konkrétně osobního, společenského a představivostního kapitálu), a tím činí celou analýzu realističtější. V práci dále představíme Beckerovu optimalizaci chování spotřevitele s novým pohledem na zdraví jakožto lidský kapitál. Díky ní odvodíme optimální investice do prodloužené délky života a spočítáme statistickou hodnotu života. Analýza nám také ukáže celou řadu komplementarit mezi pravděpodobností přežití a dalšími aspekty chování. Hlavním cílem práce je matematické zprůhlednění této analýzy.