E-learning a ovlivňování učebních stylů - Sebera, Martin, 1974- (2009)
Hlavním cílem disertační práce je popsat a zjistit, jak se mění styly učení při výuce v e-learningovém kurzu oproti klasické výuce za přítomnosti učitele a dále srovnat výsledky s podobnými studiemi. Zajímají nás názory účastníků e-learningových kurzů, jak vnímají proces učení, jak postupují při práci v e-learningovém kurzu, jak na ně působí design kurzu, čím jsou ovlivňováni při práci v e-learningovém kurzu oproti běžné výuce za přítomnosti učitele a jaké využívají komunikační a zpětnovazební prostředky. Teoretická část práce se zabývá e-learningem, jeho historií, formami, evaluací, výhodami a nevýhodami. Následující kapitola popisuje výzkum v oblasti stylů učení, zejména aplikovaných v oblasti elektronického prostředí. Z mnoha nástrojů popisující studijní styl jsme vybrali Vermuntův dotazník ILS (Inventory of Learning Styles), který je určen primárně pro vysokoškolské studenty. Praktická část je věnována šetření stylů učení (popsaných jako změny proměnných dotazníku ILS) v konkrétn.