Interakce proteinu p53 a jeho homologů s DNA a jejich úloha v maligní transformaci buňky - Hajdušková, Eva (2009)
Předložená práce se zabývá studiem ovlivnění exprese proteinu p53 platinovým derivátem LA-12 a jeho vlivem na transkripční aktivitu p53 u panelu nádorových buněčných linií s různým statutem p53. Transkripční aktivita proteinu p53 byla studována pomocí detekce proteinů závislých na funkci proteinu p53. Byla provedena srovnávací analýza účinků LA-12 a cisplatiny u buněčných linií ARN8, H1299 a MCF-7. Analyzován byl také účinek cytostatik na posttranslační modifikace proteinu p53. Dále byl v rámci této práce testován vliv LA-12 na buněčný cyklus a na indukci apoptózy. Zkoumáno bylo rovněž spektrum p53 cílových genů, které jsou exprimovány po působení LA 12. V této práci byla analyzována také role isoformy p53/47 v citlivosti buněk k působení LA-12. Výsledky této práce ukazují, že LA-12 indukuje nižší hladinu proteinu p53 než cisplatina, a že tento protein má rovněž nižší transkripční aktivitu. Přesto vykazuje LA-12 silný cytotoxický účinek způsobující indukci stresových drah vedoucích k a.