Povariské paleofluidní systémy v karbonských sedimentech Moravsko-slezského paleozoika - Kučera, Jan, 1985-; Slobodník, Marek, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2009)
Studované povariské polymetalické mineralizace se vyskytují ve spodno a svrchno karbonských siliciklastických horninách Moravsko-slezského paleozoika (oblast Nízkého Jeseníku, Drahanské vrchoviny a hornoslezské pánve). Hydrotermální žíly SZ-JV, S-J a SSV-JJZ směru jsou tvořeny převážně křemenem, dolomit-Mg-ankeritem, sfaleritem, galenitem, chalkopyritem, pyritem, kalcitem, barytem a markazitem. Velká část studovaných dolomitů, sfaleritů a kalcitů vykazuje růstovou či oscilační zonálnost, která je způsobená změnami chemismu jednotlivých přínosových period fluid, dokládajících polyfázový vývoj mineralizace. Strmý sklon hydro-termálních žil ve všech studovaných regionech ukazuje na extenzní tektonický režim oblasti, během kterého probíhaly minerotvorné procesy. Studium výluhů fluidních inkluzí, stabilních izotopů kyslíku, uhlíku a síry a mikrotermometrie fluidních inkluzí v dolomitech, kalcitech a sfaleritech pomohly objasnit geochemii, původ a pravdě-podobné cesty migrace fluid. Ch.
Plenty of post-Variscan Zn-Pb-Cu occurrences at the Nízký Jeseník Mountains, the Upper Silesian Basin and the Drahany Upland (Moravosilesian Palaeozoic) were studied. Lower and Upper Carboniferous siliciclastics at the eastern margin of the Bohemian Massif hosted this mineralization. NW-SE, N-S and NNE-SSW oriented hydrothermal veins mostly consist of quartz, dolomite-ankerite, sphalerite, galena, chalcopyrite, pyrite, calcite, barite and marcasite. Most of studied dolomites, sphalerites a calcites show the growth or oscillatory zonality which is caused by the changing of fluid chemistry supported polyphase mineralization evolution. Steep dip of veins from all studied areas show on extensive tectonic regime which was proceeding during mineralization stages. Crush-leach, stable isotope (oxygen, carbon and sulphur) and microthermometry analysis of the fluid inclusions in dolomites, calcites and sphalerites enables understanding the geochemistry, origin and possible migration pathwa.
Vedoucí práce: Marek Slobodník.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: fluidní inkluze; moravskoslezské paleozoikum; sedimentární horniny; stabilní izotopy; fluid inclusions; sedimentary rocks; stable isotopes; Český masiv; Bohemian massif Mountains; disertace