Regulace diferenciace embryonálních pluripotentních buněk prostřednictvím receptoru gp130 - Kotasová, Hana, 1971- (2009)
Receptor gp130 je součástí receptorového komplexu sdíleného cytokiny rodiny IL-6. Tyto cytokiny se účastní na regulaci funkcí imunitního, kardiovaskulárního, krvetvorného, nervového a endokrinního systému. Účastní se však i regulace embryonálního vývoje. Embryonální pluripotentní buňky jsou jedinečným buněčným modelem pro svou schopnost dávat vznik všem typům buněk organismu a pro možnost jejich neomezené kultivace. Je možné je použít jako dobrý model pro studium mechanismů proliferace, diferenciace a apoptózy během časného embryonálního vývoje. V mES buňkách je nejlépe prozkoumána úloha gp130 signalizace při udržování nediferencovaného stavu a zajišťování jejich sebeobnovy. Tato signalizace se však uplatňuje i při určování směru diferenciace mES buněk. V diplomové práci jsem sledovala účinek IL-6 cytokinů v regulaci diferenciace mES a mEC buněk. Pokusila jsem se ověřit proneurální účinek CNTF a LIF na diferenciaci embryonálních pluripotentních buněk a porovnat jejich působení. Ze získ.