Thalictrum minus agg. v České republice - Thomayerová, Jana, 1984-; Grulich, Vít, 1956-2022; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2009)
V České republice se vyskytuje šest druhů rodu Thalictrum. Jedním z nich je druh Thalictrum minus, který má dosti komplikovanou vnitrodruhovou variabilitu. V Evropě je v rámci tohoto druhu rozlišováno pět poddruhů (Akeroyd 1993) z nichž jsou v ČR nejčastěji uváděny T. minus subsp. majus (Crantz)Rouy et Fouc. a subsp. elatum (Jacq.)Stoj. et Stef. Tyto 2 poddruhy se navzájem odlišují polohou květů a tvarem báze lístků. Vnitrodruhová klasifikace je však u jednotlivých autorů dosti variabilní. Nejčastěji uváděné chromozomové číslo je 2n=42 pro subsp. elatum (Osvačilová 1988, Dostál 1989) a 2n=28 pro subsp. majus (Osvačilová 1988). Proto bylo snahou této práce objasnit taxonomii tohoto druhu, jeho rozšíření na našem území a pokusit se najít spolehlivé morfologické znaky, které by umožnily poměrně snadné určení v terénu nebo u herbarizovaných rostlin. Další otázkou bylo ověření možné korelace mezi morfologickými znaky a počtem chromozomů u jednotlivých populací. Pro danou práci bylo změřeno.
There are found six species of Thalictrum genus in the Czech Republic. One of them is species Thalictrum minus with quiet difficult within-species variability. Five subspecies were published for the Europe (Akeroyd 1993). T. minus subsp. majus (Crantz)Rouy et Fouc. and subsp. elatum (Jacq.)Stoj et Stef. are most mentioned subspecies for the Czech Republic. They are distinguished one from another by position of blossoms and the shape of foliole base. Classification of these taxa is quiet variable. The chromosome number is 2n=42 for subsp. elatum (Osvačilová 1988, Dostál 1989) and 2n=28 for subsp. majus (Osvačilová 1988). Thus the main aim of this thesis is explanation of this taxon and its distribution in the Czech Republic and also finding out reliable morphological characteristic that could help with identification within this taxon in field and in the herbarium collections. Another task was verification of possible correlations between morphological characteristics and a chromosome n.
Vedoucí práce: Vít Grulich.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: pryskyřníkovité; Ranunculaceae; Česko; Czechia; diplomové práce; master's theses