Zavedenie metódy chromatínovej imunoprecipitácie pre analýzu epigenetických zmien chromatínu - Hlavna, Marián (2009)
Náplňou predkladanej diplomovej práce bolo zavedenie metódy chromatínovej imunoprecipitácie, na pozadí experimentálnej liečby spinálnej muskulárnej atrofie. Ďalšou úlohou bolo sledovať účinky vybraných inhibítorov HDAC - potenciálnych liečiv SMA, na úroveň expresie génov SMN2, Htra2-β1 a hnRNP-G a zároveň zmapovať účinky iHDAC Valproátu sodného pomocou mRNA čipovej analýzy. Na pracovisko Centra molekulární biologie a genové terapie vo Fakultnej nemocni bola úspešne zavedená a zoptimalizovaná metóda chromatínovej imunoprecipitácie. Táto metóda si už v súčasnosti na danom pracovisku našla svoje uplatnenie pri sledovaní účinkov statinov - liečiv používaných na znížovanie cholesterolu v krvi. Pomocou real-time PCR bolo sledované pôsobenie vybraných inhibítorov HDAC - valproátu sodného (VPA) a benzamidu M344 na úroveň expresie obecných zostrihových faktorov Htra 2 - β1 a hnRNP-G. Real-time PCR analýzou bolo zistené, že po pôsobení VPA a M344 dochádzalo k poklesu transkripcie oboch sledovaný.