Genetické abnormality u solidních nádorů dětského věku: změny karyotypu a klonální selekce v průběhu in vitro kultivací - Škoda, Jan (2009)
Nádorové buněčné linie představují zavedený experimentální model, na kterém lze detailně sledovat dynamiku patogeneze nádoru, testovat účinek potenciálních léčiv a také podrobněji definovat případné diagnostické markery. Výsledky získané na dlouhodobě kultivovaných buněčných liniích jsou však často zpochybňovány z důvodu jejich nedostatečné validity vzhledem k podmínkám, ve kterých kancerogeneze probíhá in vivo. Cílem předkládané práce bylo proto charakterizovat genetické abnormality na souboru 3 buněčných linií derivovaných ze solidních nádorů dětského věku, ověřit jejich změny během kultivace in vitro a porovnat spektrum prokázaných aberací s výsledky klinické diagnostiky. Pro tyto účely byly uplatněny metody G-pruhování, FISH a doplňkově SKY. Součástí práce je proto optimalizovaný protokol přípravy metafázních preparátů ze solidních nádorů a dále jsou diskutovány metodické limity, které metafázní cytogenetiku solidních nádorů doprovází. Buněčné linie použité v této práci byly deri.