Epigenetické procesy v regulaci udržování telomer - Majerová, Eva (2009)
Diplomová práce se zabývá sledováním změn ve stavbě telomer po navození celogenomové hypomethylace. Pro tyto účely byla vybrána chemikálie S-9-(2,3-dihydroxypropyl) adenin (DHPA), která funguje jako kompetitivní reversibilní inhibitor hydrolázy S-adenosyl-L-homocysteinu. Tato hydroláza je zodpovědná za hydrolýzu L-homocysteinu, což je látka vznikající z S-adenosyl-L-methioninu odtržením methylové skupiny. DHPA proto účinně zasahuje přímo do procesu methylace DNA i histonů, čímž se stává ideálním činidlem pro navození hypomethylace. Jako vhodný materiál byl vybrán rostlinný modelový organismus N. tabacum a z něho odvozené buňky TBY-2. Tyto buňky byly pěstovány na několika různých koncentracích DHPA a po jejich sklizení byl materiál podroben analýze délky terminálních restrikčních fragmentů (TRF), analýze stupně methylace DNA a analýze aktivity telomerázy. Byly sledovány nejen změny způsobené přímým ovlivňováním buněk, ale i případný návrat do původního stavu po odstranění hypomethylační.