Společenstva rostlin a plžů lučních stanovišť: analýza vzájemných vztahů a vlivu vybraných faktorů prostředí - Dvořáková, Jana, 1985- (2009)
Tato práce se zabývá studiem společenstev rostlin a plžů, vyskytujících se společně na lučních stanovištích. Propojuje tak dva přístupy ke studiu ekologie tamních společenstev, které jsou jen zřídka využívány současně - botanický a zoologický. Náplní práce bylo 1) charakterizovat studované typy luční vegetace, 2) vyhodnotit druhové složení a strukturu společenstev suchozemských plžů a 3) analyzovat proměnné vyjadřující faktory, které jsou zodpovědné za variabilitu těchto společenstev. Hlavními cíli bylo 4) popsat hlavní směry variability vegetace a malakocenóz s využitím přímé (měřené proměnné prostředí a klimatické faktory) a nepřímé (vegetace, Ellenbergovy indikační hodnoty) charakteristiky stanovištních poměrů, 5) zhodnotit využití vegetace při studiu společenstev plžů a 6) sledovat, zda jsou určité vegetační typy a druhová skladba plžů provázané. Výzkum probíhal na lučních biotopech CHKO Bílé Karpaty, a to zejména na suchých trávnících třídy Festuco-Brometea Br.-Bl. et Tüxen ex Soó.