Závislost struktury fytocenologických dat na designu jejich sběru - Vild, Ondřej, 1984- (2009)
Diplomová práce je zaměřena na srovnání struktury fytocenologických dat získaných různými snímkovacími designy. Srovnával jsem čtyři designy sběru dat: (1) náhodný design, (2) design se stratifikací prostřednictvím environmentálních faktorů, (3) design stratifikovaný podle subjektivně vymapovaných vegetačních typů, a (4) preferenční design. Každý datový soubor obsahuje 35 fytocenologických snímků lesní vegetace doubrav a dubohabřin, získaných z území o velikosti 2,5 km2. Celková druhová bohatost, průměrný počet druhů ve snímku a počet vzácných druhů je nejnižší u náhodného designu a roste se subjektivitou snímkování. Ordinačními metodami jsem zjistil, že nejvíce variabilní je preferenční soubor a soubor stratifikovaný podle vegetačních typů, naopak nejméně variabilní je náhodný soubor. Hlavní variabilita celého datového souboru je nejvýrazněji spojena s gradientem živin. V obou stratifikovaných náhodných souborech však nejsilněji souvisí s gradientem vlhkosti a světla. S pomocí diviziv.