Vliv hospodaření a podmínek prostředí na druhové složení flóry a vegetace rybníků - Juříček, Michal, 1982- (2009)
Studované území Českomoravské vrchoviny, Pohořelicka a Boskovicka nebylo dosud v rámci rybniční vegetace a flóry příliš zkoumáno, zvláště pak ne ve vztahu k rybničnímu hospodaření a různým podmínkám prostředí. V letech 2007-2008 jsem ve studovaném území zaznamenal flóru a vegetaci 56 rybníků a druhové spektrum k 6 sádkovým komplexům. Pomocí shlukové analýzy jsem soubor rybníků rozdělil do sedmi skupin na rybníky Pohořelicka, rybníky Boskovicka, eutrofní rybníky středních poloh blízko sídel, rybníky lesní, rybníky s obnaženým dnem, extenzivní zarostlé rybníky vyšších poloh a skupinu nevyhraněných rybníků bez bližší specifikace. Hlavní gradient ve druhovém složení jsem na základě nepřímé gradientové analýzy interpretoval pomocí pasivně promítnutých Ellenbergových indikačních hodnot a naměřených faktorů prostředí jako vliv nadmořské výšky a vlhkosti. Dalšími faktory, které se ukázaly jako významné, byly úroveň hladiny vody během návštěvy, obvod rybníka a pozice na toku + splachy. Přímá g.