Prameništní vegetace Orlických hor a sezónní dynamika jejího mechového patra - Myšková, Zuzana, 1983- (2009)
V práci jsou prezentovány výsledky fytocenologické studie prameništní vegetace Orlických hor z let 2005-2008. Byly rozlišeny následující asociace: Philonotido fontanae-Montinetum rivularis, Caricetum remotae, Cardamino amarae-Chrysosplenietum alternifolii, Angelico sylvestris-Cirsietum palustris, Angelico sylvestris-Cirsietum oleracei, Carici echinatae-Sphagnetum, Caricetum nigrae, Sphagno warnstorfii-Eriophoretum latifolii a Valeriano dioicae-Caricetum davallianae. Některé snímky přechodných společenstev mezi prameništi a kontaktními porosty smrčin nebo kulturních luk jsem syntaxonomicky nezařadila. Hlavními ekologickými gradienty ovlivňujícími variabilitu vegetace se ukázaly být pH vody, míra osvětlení a vlhkost. Nejvzácnějšími společenstvy, která vyžadují ochranu, jsou bazická prameniště s ohroženými druhy Eriophorum latifolium, Parnassia palustris a Carex davalliana. Pozornost zasluhují také oligotrofní prameniště s konkurenčně slabými a ohroženými zdrojovkami (Montia fontana a M. .