Mykofloristická a ekologická studie makromycetů v lesích západní části Chřibů - Běťák, Jan, 1979- (2009)
V letech 2007−2008 byla studována mykoflóra makromycetů v jihozápadních Chřibech. Při mykofloristickém průzkumu nejčastěji zastoupených biotopů bylo v území nalezeno 546 taxonů makromycetů, z nichž 50 je uvedeno v Červeném seznamu hub České republiky. Mykofloristický průzkum byl doplněn průběžným sledováním výskytu plodnic na 9 trvalých plochách založených v reprezentativních porostech plošně nejrozšířenějších typů lesní vegetace s přírodě blízkým druhovým složením dřevinného patra. Druhové složení mykocenóz a diverzita jednotlivých trofických skupin hub na trvalých plochách byly porovnány s metodicky obdobně provedenými studiemi ze střední Evropy. Z hlediska druhového složení mykocenóz se nejlépe vymezila společenstva kyselých bučin naopak květnaté bučiny a karpatské dubohabřiny vykazovaly ve složení houbových společenstev značné podobnosti. Jako klíčové faktory determinující diverzitu ektomykorhizních hub se ukázaly vedle složení dřevinného patra zejména úživnost půdy a mikrokli.