International growth rule model : new approach to the foreign sector of the open economy - Musil, Karel (2009)
Cíl práce je prozkoumat dynamické chování české ekonomiky a provádění měnové politiky s použitím NK DSGE modelu s rozdílným přístupem k zahraničnímu sektoru. Jsou použity tři typy modelu s mikroekonomickými základy a strnulostmi. Jde o model s endogenním, exogenním a bez zahraničního sektoru. Výchozím modelem je upravený model dvou ekonomik, který je dodatečnými předpoklady zredukován do podoby modelu malé otevřené ekonomiky a modelu uzavřené ekonomiky. Parametry použitých tří modelů jsou odhadnuty pomocí Bayesiánského přístupu. Podle analýzy parametrů je zřejmé, že některé bloky upraveného modelu dvou ekonomik a modelu malé otevřené ekonomiky jsou podobné. Určité odlišnosti lze najít pro model uzavřené ekonomiky. Ačkoliv odlišnosti odhadnutých parametrů v jednotlivých modelech jsou malé, jejich vliv na modelové chování může být významný.