Vliv vybraných hodin školní tělesné výchovy na aktuální psychický stav adolescentek - Winklerová, Martina (2009)
Tato disertační práce se zabývá výzkumem vlivu školní tělesné výchovy na změny aktuálního psychického stavu u adolescentek. Výzkum se uskutečnil v letech 2004 - 2006 u skupiny 71 žákyň osmiletého gymnázia v průměrném věku 13 let. Náplní tělesné výchovy byly míčové hry, gymnastická cvičení a pohybové aktivity s vysokou hladinou prožitku. Během hodin byly prokázány pozitivní změny u všech šesti sledovaných dimenzí - napětí, deprese, hněv, vitalita, únava, zmatenost, z nichž některé byly statisticky i věcně významné. Dále byl prokázán významný pedagogický efekt všech typů hodin v jeho jednotlivých dimenzích - sociální, vzdělávací, zdravotní, kreativní, emotivní a v doplňující dimenzi role žáka.