Imobilizované mikroorganismy příprava a použití - Mikulicová, Petra (2009)
Bakterie Paracoccus denitrificans je schopna za anaerobních růstových podmínek redukovat dusičnan na oxid dusný, nebo až na molekulární dusík. Paracoccus denitrificans má ve své membráně navázanou nitrátreduktasu, která redukuje dusičnan na dusitan, který konvertuje periplazmatickou nitritreduktasou na oxid dusnatý. Tento oxid dusný je redukován periplazmatickou membránově vázanou NO reduktasou na oxid dusný, který je redukován periplazmatickou N2O reduktasou na molekulární dusík. Schopnost anaerobně rostoucí půní bakterie P. denitrificans redukovat NO3- a NO2- ionty na plynný dusík procesem denitrifikace, může být využita při zpracovávání vody obsahující dusitany a dusičnany. V bakalářské práci byla studována specifická aktivita imobilizovaného biokatalyzáoru zhotoveného z bakterie Paracoccus denitrificans imobilizavané v polyvinylalkoholu a alginátu sodném v závislosti na době uchování a po umístění do růstového média. Specifická aktivita v závislosti na době uchování klesala.