Ekotoxikologie a enzymologie chromanu - Zeman, Lukáš (2009)
Chrom(VI) je závažným antropogenním polutantem produkovaným z různých zdrojů (chemický průmysl, úpravny kovů, atd.), který je možné za pomoci bakteriální bioremediace redukovat na méně toxický Cr(III). Enzym FerB izolovaný z bakterie Paracoccus denitrificans, je oxidoreduktasa využívající koenzymů NAD(P)H jako donoru elektronů, která je schopna redukovat Fe(III) komplexy, chinony a chromany. Cílem této práce je zjištění optimálních podmínek pro průběh enzymově katalyzované redukce Cr(VI) a porovnání enzymu izolovaného z divokého kmene a rekombinantního enzymu.