Buněčná a molekulární podstata metastázování - Župková, Marcela (2009)
Úvod: Ve vyspělých zemích patří rakovina prsu mezi nejčastější typ rakoviny. Hlavní příčinou smrti pacientů je proces metastázování neboli rozšiřování rakoviny do jiných částí těla. Vědečtí pracovníci se snaží nalézt vhodné biomarkery, které by umožnily rozpoznat metastatický potenciál primárních nádorů prsu. Naše předchozí proteomické výsledky naznačují na možné souvislosti mezi metastázováním do lymfatických uzlin a zvýšenou hladinu proteinu, který byl identifikován jako cytokeratinu-19 (CK-19) respektive jeho varianty. Metody: V této práci jsme zjišťovali přítomnost CK-19 a jeho případných hmotnostních a nábojových forem v metastázující tkáni low grade karcinomu prsu metodou dvourozměrné elektroforézy a westernového přenosu s detekcí pomocí protilátky BA-17. Výsledky a závěr: Naší studií jsme prokázali přítomnost tří hmotnostních a nábojových variant CK-19 v metastázující tkáni low grade karcinomu prsu.