Stanovení bakterie rodu Borrelia v klíšťatech - Vargová, Lýdia (2009)
Spirochéty Borrelia burgdorferi sensu lato jsou původcem multisystémového onemocnění zvaného lymeská borelióza (LB). Hlavním přenašečem tohoto patogena v České republice je klíště Ixodes ricinus. Lymeská borelióza je v současné době nejrozšířenější přírodně ohniskovou zoonózou u nás, proti které doposud nebyla vyvinuta spolehlivá očkovací vakcína. Přítomnost bakteriální DNA byla stanovována s využitím metody Real-Time u 88 klíštat, pocházejících z různých krajů České republiky a 15 vzorků krve, pocházejících převážně z veterinární kliny v Praze. Pozitivita v celém souboru vzorků činila 24,3 %. Klíšťata byla infikovaná v 22,7 %. Nejvíce pozitivních klíšťat bylo zaznamenáno v měsíci červnu a červenci. Výsledky analýzy poukazují na zvýšený výskyt infikovaných klíšťat v roce 2008 ve srovnání s minulými roky. Sezónní infikovanost klíšťat je odpovídající danému počasí a výrazně nevybočuje z dlouholetého průměru.