Stanovení GMO v potravinách pomocí metody PCR sója a sójové výrobky - Vargová, Dana (2009)
Transgenní sója je jednou z nejrozšířenějších geneticky modifikovaných plodin. Je známá pod obchodním názvem Roundup Ready (RR) sója od firmy Monsanto. RR sója je odolná vůči glyfosátu, který je účinnou složkou totálního herbicidu Roundup. Odolnost je dána vloženým genem z bakterie Agrobakterium tumefaciens, který produkuje bakteriální enzym 5 enolpyruvyl šikimát 3 fosfát syntázu (CP4-EPSPS). V této práci byly analyzovány sójové výrobky z obchodní sítě v Brně. Pro detekci RR sóji v sójových výrobcích byla použita metoda nested PCR. Z pěti testovaných vzorků, označených jako „GMO free“ byl na přítomnost RR sóji pozitivní jeden vzorek. Podle české legislativy musí být potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organismů (GMO) označeny, pokud obsahují více než 0,9 % geneticky modifikované složky. Ukázalo se, že informace uvedená na obalu výrobku jediného pozitivního vzorku není shodná s výsledky DNA analýzy.