Diferenční gelová elektroforéza (2-D DIGE) a její využití v onkologické proteomice - Váňová, Dominika (2009)
2-D DIGE je metodou značení komplexních proteinových směsí fluorescenčními barvami před jejich následnou separací pomocí dvourozměrné gelové elektroforézy, usnadňující detekci a kvantifikaci separovaných proteinů. Tato technologie byla aplikována na membránové frakce buněk HFs a CARs infikovaných čtyřmi různými viry a virovými vektory (HCMV Merlin, RCMV 1149 (ΔUL141), RAd587 (UL141), RAd592 (CTRL)), které se lišily v obsahu genu UL141. Jednotlivé proteinové vzorky byly označeny kyanidovými barvami (Cy2, Cy3 a Cy5), smíchány dohromady a separovány na 2-DE gelech. Směsné vzorky značené barvou Cy2 byly použity jako tzv. interní standardy. Po 2-DE byl každý vzorek zvlášť naskenován a vizualizován díky rozdílným excitačním a emisním vlnovým délkám kyanidových barev. Pomocí speciálního počítačového programu PDQUEST byly dále identifikovány rozdíly v proteinové expresi mezi jednotlivými vzorky.