Interakce ligandu Ah receptoru a zánětlivých faktorů v regulaci exprese a aktivity vybraných enzymů - Šujanová, Klára (2009)
Chronický zánět je významným faktorem podílejícím se na vzniku a rozvoji nádorových onemocnění, který může přispívat jak k nádorové iniciaci, tak k nádorové promoci. Zánět může významně potlačovat expresi a aktivitu enzymů podílejících se na metabolismu cizorodých látek. Změny v biotransformaci xenobiotik po působení zánětlivých faktorů se tak mohou projevit nejen v jejich snížené detoxikaci, ale zároveň mohou ovlivnit tvorbu jejich toxických metabolitů. Cílem bakalářské práce je zpracovat literární rešerši shrnující základní informace o biotransformačních enzymech CYP1A1 a CYP1B1, enzymech zánětlivé reakce iNOS a COX-2 a o regulaci jejich exprese, se zaměřením především na možnou interakci AhR ligandů s prozánětlivým cytokinem TNF-alfa. Cílem experimentální části práce je stanovit účinky modelových AhR ligandů a TNF-alfa na hladiny nebo aktivity těchto enzymů v modelové buněčné linii RLE-6TN, odvozené od epiteliálních buněk plic potkana.