Srovnání metod pro stanovení malondialdehydu ve vzorcích krevního séra - Dvořáková, Zuzana (2009)
V poslední době se pojmy volné radikály, oxidační stres a antioxidanty dostávají hodně do popředí v souvislosti nejvíce se stárnutím. Známé jsou hlavně reklamy na zelené čaje, které právě antioxidanty obsahují. Co jsou to vlastně antioxidanty? Tyto látky omezují aktivitu volných radikálů, které iniciují lipoperoxidaci, škodlivý proces poškozující fosfolipidy membrán. Jeho důsledkem mohou být různé nemoci a stavy jako ateroskleróza, diabetes mellitus, zhoubné novotvary, záněty aj. Jedním z meziproduktů lipoperoxidace je malonyldialdehyd (MDA), který se používá jako marker oxidačnío stresu. Samotný MDA je však také toxický. V bakalářské práci jsem porovnávala jednotlivé metody, kterými lze MDA stanovovat a z deseti různých vzorků krevní plazmy určila přibližnou průměrnou hodnotu koncetrace této látky v těle. U žen byla zjištěna v průměru vyšší hladina MDA než u mužů a výsledky byly v korelaci s naměřenými hodnotami jiných evropských studií.