Diagnostika dysplázií a karcinomu děložního hrdla - Komárková, Ivana; Rotterová, Pavla; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2009)
Nádorové onemocnění děložního hrdla je druhé nejčastější onemocnění žen na světě s vysokou incidencí a mortalitou. Nejdůležitější etiologický faktor podílející se na vzniku dysplázií a karcinomu děložního hrdla je Human Papilloma Virus (HPV), který se přenáší pohlavním stykem. V případě včasného záchytu dysplastických změn a karcinomu děložního hrdla pomocí diagnostických metod může být okamžitě zahájena správná a účinná léčba. Diagnostické metody sloužící k záchytu tohoto onemocnění lze rozdělit na prebioptické a bioptické metody. V praktické části bakalářské práce chci zjistit percentuální zastoupení „High Grade“ léze v testovaném souboru pacientek. Dále zjistit věkovou hranici pacientek, v níž je největší promořenost „High Grade“ léze, a také zjistit, zda-li diagnostické metody použité ke stanovení dysplázií a karcinomů děložního hrdla pracovaly správně a korespondovaly s histologickým vyšetřením.
Cervix uteri tumor disease is the second most frequent women´s disease round the world and bears high incidence and mortality. Human Papilloma Virus (HPV) - a sexual intercourse-borne infection - is the most important aetiologic factor leading to the occurance of cervix uteri dysplasia and cervix uteri carcinoma. In case of a timely detection of these, a proper and efficacious treatment can be taken up. Diagnostic methods used for detecting the disease are classified into bioptic and prebioptic. The applied passage of the work shows the percentage of the positive „High Grade“ lesion diagnosis in the tested group and names the age group most stricken with the „High Grade“ lesion. Another aim of the applied passage is to find out, whether the methods of detecting cervix uteri dysplasia and cervix uteri carcinoma worked properly and corresponded with the histological scans.
Vedoucí práce: Pavla Rotterová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009
Keywords: dysplazie děložního hrdla; nádory děložního čípku; vakcíny proti papilomavirům; Papillomavirus Vaccines; Uterine Cervical Dysplasia; Uterine Cervical Neoplasms; bakalářské práce; bachelor's theses