Diagnostika dysplázií a karcinomu děložního hrdla - Komárková, Ivana (2009)
Nádorové onemocnění děložního hrdla je druhé nejčastější onemocnění žen na světě s vysokou incidencí a mortalitou. Nejdůležitější etiologický faktor podílející se na vzniku dysplázií a karcinomu děložního hrdla je Human Papilloma Virus (HPV), který se přenáší pohlavním stykem. V případě včasného záchytu dysplastických změn a karcinomu děložního hrdla pomocí diagnostických metod může být okamžitě zahájena správná a účinná léčba. Diagnostické metody sloužící k záchytu tohoto onemocnění lze rozdělit na prebioptické a bioptické metody. V praktické části bakalářské práce chci zjistit percentuální zastoupení „High Grade“ léze v testovaném souboru pacientek. Dále zjistit věkovou hranici pacientek, v níž je největší promořenost „High Grade“ léze, a také zjistit, zda-li diagnostické metody použité ke stanovení dysplázií a karcinomů děložního hrdla pracovaly správně a korespondovaly s histologickým vyšetřením.