Výroba rekombinantních proteinů v bezsérové buněčné kultuře - Vébrová, Eva (2009)
Cílem této práce bylo popsat produkci rekombinantního proteinu v bezsérové buněčné kultuře a její srovnání s kultivací provedenou s přídavkem séra. Pro tyto účely byla použita savčí buněčná linie, exprimující rekombinantní lidský clusterin. Buněčná linie byla adaptována na suspenzní růst. Buňky byly namnoženy v třepaných lahvích a následně kultivovány v bioreaktoru. V průběhu kultivace v bioreaktoru byla monitorována hladina glukózy, laktátu a hustota buněk.