Laboratorní vyšetřování fagocytózy chemiluminiscencí - Vaculíková, Hana (2009)
Profesionální fagocyty patří k základním strukturálním a funkčním složkám imunitního sytému a proto musí být vyšetření fagocytózy součástí spektra metod klinické laboratorní imunologie. Chemiluminiscence je metodou, která díky svému širokému uplatnění budí pozornost nejen klinické, ale také experimentální imunologie. Její samotný princip je založen na skutečnosti, že fagocyty reagují na různé podněty membrány (např. při fagocytóze) tzv. respiračním vzplanutím, které je spojeno se vznikem peroxidu vodíku, superoxidových radikálů a singletového kyslíku. Biologicky aktivní kyslíkové produkty reagují s excitabilními substráty v buňce a přitom dochází k uvolňování světelných kvant. K amplifikaci přirozené chemiluminiscence se používají tzv.luminofory, nejčastěji luminol. Excitované světlo se deteguje chemiluminometricky. Cílem této práce bylo popsat chemiluminiscenční test s plnou krví a dále zpracovat výsledky vlivu lokálně podávaných antibiotik (polymyxin B, colis.