Úloha proteinu Api 5 v nádoru - Chlebová, Katarína (2009)
Rakovina je jedna z najrozšírenejších chorôb na svete, ktorá ročne dokáže zabiť milióny ľudí. Rakovina vzniká z buniek, ktoré prekonanali mechanizmus limitujúci ich dĺžku života ako je apoptóza (programovaná bunková smrť) a senescencia a začali sa nekontrolovateľne množiť. Hoci sa všeobecne verí, že rakovina je liečiteľná choroba, do tejto doby nebola objavená vhodná liečba. Je to spôsobené našou nedostatočnou znalosťou molekulárnych mechanizmom transformácie buniek. Táto práca je zameraná na charakterizáciu úlohy antiapoptotického proteínu 5 (Api5; AAC11; FIF) v nádore. Api5 je charakterizovaný na základe jeho silných antiapoptotických vlastností pozorovaných v transformovaných a nádorových bunkových líniách in vitro, ale jeho expresia a úloha v rozvoji nádoru in vivo nie je doposiaľ objasnená. V práci je využívaná metóda Western immunoblotting na detekciu expresie Api5 celkovo u 51 nádorových biopsií získaných od pacientov podstupujúcich chirurgickú liečbu. Ukázalo sa, že Api5 bol de.