Ekologické valence makrozoobentosu v biomonitorovací síti ČR - Nešporová, Martina (2009)
Abstrakt: Práce se zabývá modelováním valenčních křivek makrozoobentosu v biomonitorovací síti ČR z jarních odběrů v letech 1997-2007. Hlavním použitým přístupem bylo dělení environmentálního gradientu do kategorií, zároveň ale práce srovnává výsledky tohoto přístupu s metodami váženého průměrování a logistické regrese. Zpracovala jsem 92 druhů - vybrala jsem si ty nejčetnější druhy hmyzu, z nichž jsem vyloučila dvoukřídlé (Diptera). Zůstaly mi především jepice (Ephemenoptera), pošvatky (Plecoptera) a chrostíci (Trichoptera). U všech těchto druhů jsem počítala valenční křivky na základních geomorfologických proměnných - nadmořské výšce, vzdálenosti od pramene a spádu. U vybraných 20 druhů jsem navíc počítala valence na využití krajiny v povodí nad lokalitou - procentu zastavěných ploch, procentu zemědělských ploch, procentu lesů a procentu travin a křovin. U valenčních křivek na základních geomorfologických proměnných srovnávám valenční křivky z referenčních a nereferenčních lokalit.