Příprava kardiomyocytů z embryonálních kmenových buněk - Jankovská, Štěpánka (2009)
Kardiomyocyty lze získávat přípravou z embryonálních kmenových buněk. Během mé práce byly použity pouze myší embryonální kmenové buňky linie D3. Tyto buňky patří mezi pluripotentní kmenové buňky, pro něž je typická schopnost sebeobnovy a diferenciace do všech tří zárodečných listů. Embryonální kmenové buňky byly stimulovány v procesu diferenciace řadou chemických látek. Byl sledován vliv leukémii inhibujícího faktoru jako diferenciačního faktoru kardiomyogeneze. Leukémii inhibujícím faktorem je cytokin rodiny IL-6, která má společný gp 130 receptor. Buňky byly během své kultivace v přítomnosti či absenci leukémii inhibujícího faktoru (většinou v koncentraci 5 ng/ml) exponovány cizorodými látkami (jako peroxid vodíku, UO126- inhibitor Erk kinázy) a sledován byl jejich výsledný efekt na kardiomyogenezi. Jednu z hlavních rolí tu sehrála přítomnost či absence séra během kultivace. Western blottingem byly detekovány markery diferenciace z buněčných vzorků. Předpokládaný účinek leukémii inhi.