Extraction of nitroderivatives of toluene and their degradation products from soil - Ungrádová, Ivana (2009)
Vzhledem k celosvětovému rozšíření a toxikologickým vlastnostem nitroderivátů toluenu a metabolitů jejich degradace, je velmi důležité vyvinout přesnou metodu izolace a detekce těchto sloučenin z environmentálních matric. Předkládaná diplomová práce srovnává stávající metody extrakce výbušnin z půdy. Byla vyvinuta metoda detekce souboru výbušnin a jejich degradačních produktů definovaných v U.S. EPA Method 8330. K separaci byla použita vysoce účinná kapalinová chromatografie s reverzním uspořádáním fází s UV-detekcí (RP-HPLC-UV) doporučená U.S. EPA. Práce srovnává čtyři extrakční techniky - extrakci pomocí automatickém extraktoru Soxhletova typu, tlakovou extrakci rozpouštědlem (PSE), mikrovlnnou extrakci (MAE) a superkritickou fluidní extrakci (SFE). Byly prověřeny základní extrakční podmínky - použití extrakčního rozpouštědla, teplota, tlak a doba extrakce. Ze srovnání výsledků extrakčních metod plyne, že nejvhodnější metodou izolace této sady sloučenin je tlaková extrakce ...