Konjugáty benzo[a]pyrenu a jejich použití při imunizaci - Frnková, Kateřina (2009)
Benzo[a]pyren je environmentální polutant a pravděpodobný karcinogen. Práce byla zaměřena na přípravu konjugátů polyaromátů pyrenbutanové kyseliny a benzo[a]pyrenu s nosným proteinem (hovězí sérový albumin) a enzymem (křenová peroxidasa) a optimalizaci enzymové imunoanalýzy (ELISA metody). Konjugát albuminu lze použít k imunizaci pokusného zvířete za účelem vývoje monoklonálních protilátek. Konjugát s enzymem lze použít v ELISA měřeních jako převodní systém. Byla také provedena optimalizace ELISA metody ke stanovení polyaromátů pyrenbutanové kyseliny a benzo[a]pyrenu v přímém a nepřímém uspořádání. Daný systém byl také testován, do jaké míry je ovlivnitelný druhem a objemem organického rozpouštědla.