Indukce apoptózy epiteliálních buněk tlustého střeva působením TRAIL (tumor necrosis factor-related apoptosis-inducing ligand) a kyseliny dokosahexaenové - Skender, Belma (2009)
Vysoce nenasycené mastné kyseliny (VNMK) tvoří důležitou součást fosfolipidů buněčných membrán a patří mezi významné epigeneticky působící faktory schopné ovlivnit nádorové buňky tlustého střeva. Kyselina dokosahexaenová (DHA), patřící do skupiny n-3 VNMK, se snadno inkorporuje do membránových fosfolipidů, mění vlastnosti membrán, a tak může významně ovlivnit příjem a přenos buněčných signálů včetně těch, které jsou nutné pro spuštění buněčné smrti. Řada studií poukazuje na významný vliv DHA v karcinogenezi. V experimentálních studiích in vitro tak i v klinických studií in vivo byla prokázána úloha DHA v inhibici proliferace a indukci apoptózy. TRAIL (TNF-related apoptosis-inducing ligand), který může selektivně indukovat apoptózu u nádorových buněk, zatímco většina normálních buněk je vůči jeho účinkům rezistentní, je další významnou molekulou studovanou v protinádorové terapii. Proto je TRAIL považován za potenciální protinádorové agens.