Metody izolace a charakterizace huminových látek - Vlachová, Kristýna (2009)
Tato diplomová práce se zabývá především metodami izolace huminových látek (HS) z povrchových vod. Teoretická část práce poskytuje rešerši metod izolace HS z povrchových vod a stručnou rešerši metod charakterizace HS s důrazem na metody použité v praktické části práce. Praktická část práce popisuje zavádění metody izolace HS z povrchových vod pomocí reverzní osmózy a následné sorpce na DAX-8 pryskyřici. Tato metoda byla optimalizována a vyzkoušena na vzorcích povrchových vod z různých prostředí. I přes drobné potíže, které mohou být v budoucnu odstraněny, hodnotím metodu jako velmi vhodnou pro izolaci HS z různých typů povrchových vod. Práce se okrajově zabývá charakterizací získaných huminových kyselin jak na obsah organického uhlíku, tak na obsah dioxinově aktivních látek. Tyto nebyly prokázány pomocí citlivého in vitro biotestu založeném na buněčné linii H4IIE-luc, proto původně plánovaná chemická analýza nebyla provedena.