Test magnetorecepce potemníka hnědého Tribolium castaneum - Tomanová, Kateřina (2009)
Předkládaná práce se věnuje fenoménu magnetorecepce, tedy schopnosti živočichů využít informace poskytnuté magnetickým polem Země, se zvláštním zaměřením na magnetorecepci potemníka hnědého (Tribolium castaneum). Práce je členěna do dvou hlavních částí. První je část teoretická, kde je ve dvou kapitolách představen současný stav problematiky magnetorecepce a je také zmíněno využití potemníka hnědého (Tribolium castaneum), na kterého byl vývin testu zaměřen. Druhá část je experimentální, kde je popsána metodika a průběh optimalizace testu s ohledem na hledání vhodného podmiňovacího podnětu. Následuje kapitola s výsledky; jejich zhodnocení a zasazení do kontextu současného poznání je pak uvedeno v kapitole diskuze. Stěžejní část experimentů se zabývala vývinem a optimalizací metody laboratorního testování magnetorecepce u potemníka hnědého. Poté, co se jako vhodný podmiňovací podnět ukázal tepelný gradient, podařilo se získat významnou magnetosenzitivní orientační reakci. Výsledky přináš.