Fenoloxidázová kaskáda u hmyzu - Dobeš, Pavel, 1984- (2009)
Metoda spektrofotometrického stanovení aktivity enzymu fenoloxidázy (PO) s použitím 3,4-dihydroxyfenylalaninu (DOPA) jako substrátu byla optimalizována pro detekci enzymatické aktivity v plazmatické frakci hemolymfy zavíječe voskového Galleria mellonella. Touto metodou lze stanovit okamžitou, spontánně aktivovanou a po chemické aktivaci profenoloxidázy (pPO) prostřednictvím metanolu i celkovou hladinu PO v hemolymfě. Největší vliv na vlastní stanovení mají teplota a délka inkubace, které výrazně ovlivňují hladinu aktivního enzymu. Celková neboli pPO aktivita je podobnými faktory ovlivňována podstatně méně. Potvrzena byla také aktivace fenoloxidázové kaskády v odpovědi na působení vybraných elicitorů - zymosanu A a lipopolysacharidu. Pomocí inhibitorů biosyntézy eikosanoidů (IBE) indomethacinu a phenidonu byl prokázán vliv eikosanoidů na fenoloxidázovou kaskádu. Pro měření PO a pPO aktivity byl použit modifikovaný protokol vytvořený na základě výsledků optimalizací. Po aplikaci indom.