Využití plazmatu pro sterilizaci polymerů - Chalupová, Lenka, 1983-; Sťahel, Pavel; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2009)
Tato práce studuje možnosti využití plazmatu ke sterilizaci polymerních materiálů (papír, PET). Sterilizace byla prováděna v dielektrickém bariérovém výboji za atmosférického tlaku. Výboj byl buzen v argonu nebo dusíku. V průběhu experimentu byl studován vliv podmínek plazmatu (pracovní plyn, délka expozice, hustota plazmového výkonu) na efektivitu sterilizace. Jako modelové mikroorganismy byly použity plíseň Aspergillus niger a gram pozitivní bakterie Bacillus subtilis. Účinnost plazmové sterilizace byla vyhodnocena pomocí nepřímé kultivační metody. Dále byla pomocí optické emisní spektroskopie provedena spektrální analýza plazmatu.
The overall goal of the thesis was to investigate the effect of plasma treatment on sterilization of the polymer materials (paper, PET). Dielectric barrier discharge (DBD) operated at atmospheric pressure was used for the polymer sterilizations. Plasma was generated in argon and nitrogen. The working gas, plasma exposition time and the plasma power density were varied in order to see the effect of the plasma treatment on the microorganism removal. Fungi Aspergillus niger and gram positive bacteria Bacillus subtilis has been chosen as a bio-indicator enabling to evaluate the effect of plasma assisted microbial inactivation. After the treatment, the microbial abatement was evaluated by the standard plate count method. Furthermore the plasma was studied by means of optical emission spectroscopy.
Vedoucí práce: Pavel Sťahel
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: plazma (fyzika); sterilizace (hygiena); plasma (ionized gases); sterilization; diplomové práce