Využití metod molekulární biologie v detekci Toxoplasma gondii - Bartková, Margita (2009)
Závažné komplikace parazitární infekce toxoplazmózy u pacientů s hlubokým imunodeficitem, imunosuprimovaných pacientů a gravidních žen vyžadují k průkazu Toxoplazma gondii správně zvolený diagnostický postup. Při jeho výběru by se měla zohlednit skutečnost nedostatečné tvorby protilátek u těchto jedinců. Z tohoto důvodu je prakticky nezastupitelnou součástí laboratorní diagnostiky toxoplazmózy přímý průkaz deoxyribonukleové kyseliny Toxoplazma gondii pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR), na jejíž možnosti uplatnění poukazuje i tato práce.