Vývoj využití země povodí Svratky a Svitavy - Lang, Martin, 1983-; Dobrovolný, Petr, 1961-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2009)
Diplomová práce se zabývá využíváním krajiny v části povodí Svratky a Svitavy v období od druhé poloviny 19. století do první poloviny století 20. Hlavním cílem bylo rozpoznat rozmístění jednotlivých kategorií využití krajiny ve vymezeném území a jejich změny s ohledem na přírodní podmínky a historický vývoj společnosti. V závěru byl sledován možný vliv pozorovaných změn využívání krajiny na režim odtoku.
This thesis is concerned with land use in the part of basin of Svratka and Svitava river from the second half of 19th century till first half of 20th century. Main objective was to recognize arrangement of single land use categories in specific area and changes regarding nature conditions and society evolution. In the closure I followed possible influence of observed changes to water outflow behavior.
Vedoucí práce: Petr Dobrovolný
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: kulturní krajina; povodí; využití půdy -- dějiny; cultural landscape; landuse -- history; land use; watersheds; Svratka (Česko : řeka : oblast); Svitava (Česko : řeka : oblast); Svitava River Valley (Czechia); diplomové práce