Vývoj využití země povodí Svratky a Svitavy - Lang, Martin, 1983- (2009)
Diplomová práce se zabývá využíváním krajiny v části povodí Svratky a Svitavy v období od druhé poloviny 19. století do první poloviny století 20. Hlavním cílem bylo rozpoznat rozmístění jednotlivých kategorií využití krajiny ve vymezeném území a jejich změny s ohledem na přírodní podmínky a historický vývoj společnosti. V závěru byl sledován možný vliv pozorovaných změn využívání krajiny na režim odtoku.