Využití fotografií k lokalizačním a kontrolním účelům v mobilním mapování - Kněžínek, Karel; Staněk, Karel, 1967-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2009)
Diplomová práce se zabývá možnostmi využití lokalizované fotodokumentace v oblasti geoinformatiky - zejména pro mobilní mapování a lokalizaci. V této souvislosti se zabývá otázkami metadat fotografií a možnostmi jejich geotaggování. Uveden je také stručný přehled dostupných metod pro měření polohy objektů na snímcích. Podstatná část práce je věnována metodám podobnostního vyhledávání, srovnávání digitálních fotografií a tvorbě aplikace pro polohové zařazení fotodokumentace do databáze, která takové vyhledávání umožňuje.
The thesis deals with the usage possibilities of the located photodocumentation in the field of geoinformatics - particularly for purposes of the mobile mapping and localization. In this context metadata of the photographs and the possibilities of their geotagging are discussed. Also the brief survey of available methods for measuring of positions of objects in the photos is the part of the work. The main part of the thesis includes the description of methods of content based image retrieval, the methods of digital photographies comparison and the aim of the work is to develop the application for the spatial submission of photodocumentation into database, which allows the content based image retrieval.
Vedoucí práce: Karel Staněk
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: digitální fotografie; fotogrammetrie; geoinformatika; metadata; digital photography; geoinformatics; metadata; photogrammetry; diplomové práce; master's theses