Zoonózy ve vztahu k domácím zvířatům - kočkám - Gallusová, Martina; Vostal, Karel; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Zoonózy se v dnešní době stávají stále aktuálnější nejen díky změnám klimatických podmínek, ale také díky svobodnému cestování. Nemoci přenášené klíšťaty jsou dalším oblíbeným předmětem zkoumání a kočka jako hostitel a přenašeč chorob je neméně významná díky svému vztahu k člověku. Ve své práci dávám do spojitosti kočku domácí jako organismus s vektory různých onemocnění, infekčními agens a chorobami, které mohou být za určitých okolností přeneseny na člověka.
Nowadays, zoonosis has become more and more actual, not only because of climate changes, but also because of a free travelling. Tick-Borne diseases are another popular subject of examination and a cat as a host and transmitter of diseases is not less important due to a cats relationship to the human. In my work I am giving a connection between a domestic cat as a organism and a vector of diseases, an agent of the infection and actual deseases which can be, under certain circumstances, transmitted to a human.
Vedoucí práce: Karel Vostal
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: kočky; zoonózy; Cats; Zoonoses; bakalářské práce; bachelor's theses