Flóra území jižně od Zlína - Holánková, Jana, 1985- (2009)
Flóra území jižně od Zlína. Práce je zaměřena především na zjištění výskytu cévnatých rostlin ve zvoleném území ve srovnání s již publikovanými i nepublikovanými floristickými údaji. Navazuje na bakalářskou práci (Hájková 2007), ve které jsem z dostupných zdrojů charakterizovala přírodní poměry a shrnula výsledky dosavadního botanického výzkumu. Nyní jsou tyto části doplněny o výsledky vlastního výzkumu flóry v území. Území o rozloze přibližně 30 km2 leží jižně od Zlína, v západní části Vizovické vrchoviny v nadmořské výšce 257 - 519 m. Geologický podklad tvoří zlínské vrstvy račanské jednotky magurského flyše s proměnlivým podílem pískovců a jílovců. Potenciální vegetaci tvoří karpatské dubohabřiny (Carici pilosae-Carpinetum) a bikové bučiny (Luzulo-Fagetum). Současná vegetace odpovídá do značné míry potenciální, pouze na některých místech byly vysázeny monokultury smrku; území je zčásti odlesněno (především louky a pastviny, méně pole).