Flóra okolí Kamenice u Jihlavy - Semrádová, Olga, 1984- (2009)
Diplomová práce „Flóra okolí Kamenice u Jihlavy“ se zabývá přírodními podmínkami a květenou studovaného území. Práce je výsledkem tříletého terénního výzkumu. Území je vymezeno severozápadně od Kamenice, jeho rozloha je asi 22 km2. Nadmořská výška se zde pohybuje v rozmezí od 440 m do 644 m. Podloží tvoří krystalické horniny, převažuje zde pararula. Vyskytují se zde méně úrodné hnědé lesní půdy a gleje s kyselou reakcí. Území se nachází v povodí Jihlavy, na jihozápadě se dotýká přímo jejího toku. Převážná část studovaného území spadá do klimatické oblast MT 3, klima je zde mírné. Podle mapy potenciální vegetace zde byly vymezeny tři typy vegetace: bučiny s kyčelnicí devítilistou, bikové bučiny a v malé míře také biková doubravy. Na většině území jsou dnes polní kultury, monokulturní jehličnaté lesy a sídla. Historických údajů o flóře daného území je málo. K území se přímo vztahují údaje o 97 druzích cévnatých rostlin. Při terénním průzkumu jsem našla 355 druhů. Jde o oblast floris.