Úloha buněčných lipidů v prevenci a terapii nádorového onemocnění kolonu - Tylichová, Zuzana (2009)
Lipidové složky výživy (zejména esenciální vysoce nenasycené mastné kyseliny (VNMK) a butyrát mohou mít významné účinky na udržování homeostázy v epitelu tlustého střeva (kolonu). Vzájemnou interakcí či interakcí s endogenními regulátory (cytokiny) mohou ovlivňovat proliferaci, diferenciaci a apoptózu v této tkáni a podílet se na rozvoji zánětlivých a nádorových onemocnění. Složení a metabolismus buněčných lipidů se mění v průběhu zánětu a nádorové transformace a lze rovněž předpokládat, že lipidy mohou modulovat účinky protinádorových léků.