Studium hematologických a biochemických parametrů krve koček (Felis catus) - Celá, Petra (2009)
Kočka domácí (Felis catus) je jedno z nejčastěji chovaných domácích zvířat. Proto je důležitý rozvoj veterinárního lékařství, jehož znalosti se stále zdokonalují díky nejnovějším výzkumům. Je potřeba, aby v případě zhoršeného zdravotního stavu zvířete byla provedena správná diagnóza a poskytnuta účinná léčba. Kočka může být postižena nejrůznějšími chorobami, které lze většinou odhalit pomocí vyšetření krve. To je zaměřeno jak na krevní buňky, tak na biochemické složení plazmy. Stanovení vybraných parametrů a porovnání získaných a referenčních hodnot poukáže na odchylky, které značí určité onemocnění. Tato analýza pomůže zvolit pro kočku vhodnou léčbu.