Dendritické buňky a jejich využití v lékařské praxi - Daňková, Jana; Medalová, Jiřina; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2009)
Dendritické buňky jsou nejdůležitější antigen prezentující buňky, které stimulují naivní T a B buňky a regulují tak imunitní odpověď organizmu. Jsou rozmístěny téměř ve všech tkáních organizmu. Pohlcují antigeny a následně migrují do sekundárních lymfatických orgánů, kde zpracovaný antigen prezentují T buňkám, čímž umožňují rozvoj účinné imunitní odpovědi. Charakter této odpovědi je ovlivněn mnoha faktory. Mezi ně patří typ antigenu třídy MHC exprimovaný na povrchu dendritických buněk, cytokinové prostředí a zejména vývojová linie a stádium zúčastněných dendritických buněk. Nezralé dendritické buňky mají schopnost zabezpečovat toleranci T buněk vůči vlastním tkáním, naopak zralé dendritické buňky jsou důležité pro rozvoj účinné imunitní odpovědi vůči patogenům. Speciálním typem dendritických buněk jsou folikulární dendritické buňky, které stimulují dozrávání B buněk a ovlivňují tak produkci protilátek. Dendritické buňky pro své unikátní vlastnosti představují nástroj pro kauzální léčb.
Dendritic cells are the most important antigen presenting cells, which stimulate naive T and B cells and regulate immune response of organism. They are spread nearly through all tissues of the organism. Dendritic cells capture antigen and then migrate to the secondary lymphatic tissue, where antigen is presented to the T cells. Thanks to this it is possible to develop effective immune response. Charakter of immune response is influenced by many factors. Among them belong type of MHC molecule, cytokine microenvironment and especially subtype and maturation stage of dendritic cells. Immature dendritic cells develop autotolerance against self-antigens, on the other side mature dendritic cells are important to develop effective immune response against pathogen. Special case of dendritic cells are follicular dendritic cells, which are important for maturation of B cells, thus they influence production of antibodies. Dendritic cells thanks to their unique feature represent the vector for cau.
Vedoucí práce: Jiřina Procházková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: dendritické buňky; dendritic cells; diplomové práce; master's theses