Light výrobky a jejich spotřeba - Placáková, Eva (2009)
Tato práce se zabývala light výrobky : jejich legislativním vymezením, jednotlivými druhy a jejich výhodami či omezeními. Teoretická část byla zaměřena zejména na určení tzv. “typického spotřebitele”, zjištění důvodů, které vedou tyto spotřebitele k volbě výrobků light a jejich chuťovým hodnocením. V neposlední řadě byla zjišťována míra jejich spotřeby a určena frekvence konzumace jednotlivých výrobků. Z šetření vyplynulo, že k vyšší spotřebě light výrobků více tíhnou ženy, především ve věkovém rozmezí 31-45 let, jedinci žijící ve městech. Statisticky signifikantní byla také vyšší spotřeba u diabetiků oproti jedincům zdravým a u lidí s vyšším BMI. Tito konzumenti si častěji přejí snížit hmotnost a také se o to častěji pokoušejí. Mezi nejčastěji udávanými důvody jejich konzumace byla regulace hmotnosti a důvody zdravotní. Chuťové hodnocení bylo poměrně tolerantní, nejhůře v tomto smyslu dopadly výrobky s umělými sladidly. Light výrobky konzumuje 55,5% respondentů, jejich preferenci vš.